Návod správného užití
- Je třeba věnovat pilovému pásu stejnou péči jako je věnována jiným obráběcím nástrojům. Zvláště je třeba kontrolovat:
- trhliny
- napěchování hřbetu
- zkroucení a otupení zubů pásu - Udržovat pásovou pilu v dobrém technickém stavu. Zvláště je třeba kontrolovat:
- zda je funkční upínací svěrák a mechanika napínání pásu
- zda je dostatečný tlak hydrauliky, množství chladící kapaliny a rovnoběžnost oběžných kol.
V opačném případě je potřeba provést výměnu a seřízení. - Nasadit pilový pás na čistá, třísek zbavená oběžná kola, zasunout jej mezi vodící kolečka, správně napnout pás a seřídit
rotující kartáč pro vynášení třísek ze zubní mezery. - Řezaný materiál pevně upínat do svěráku tak, aby byl co největší počet zubů (nejméně 4, nejvíce 30) v záběru.
- Při řezání více kusů musí být každý kus pevně upnut.
- Před řezáním zjistit tvrdost materiálu – tvrdé místo, šupinu nebo ožehnutí plamenem odstranit
- Před řezáním odlitků důkladně pilníkem nebo ocelovým kartáčem odstranit z povrchu odlitků písek, který způsobuje velmi rychlé otupení pilového pásu.
- Před zahájením řezání je třeba dodržet minimální vůli mezi hrotnicí pásu a řezaným materiálem – 10 mm a nastavit pak minimální tlak posuvu ramene pily.
- Po spuštění stroje postupně tlak posuvu ramene zvyšovat. Nepoužívat příliš velkého ani příliš malého tlaku.
- Při řezání dbát na plynulý tok chladící kapaliny do místa řezu.
- Po odříznutí dvou nebo tří kus kusů proveďte dopnutí pilového pásu.
- Po určité době kontrolujte dobu řezu a je-ji tato nepoměrně dlouhá, vyměňte pilový pás za nový.
- Nikdy nezačínejte řezat s novým pilovým pásem ve starém řezu. Je třeba materiál otočit a začít řezat znovu.